《有關於啪骨》

有關於啪骨

雖然Charming Beauty打正旗號係一所美容院
但我地嘅treatment絕對唔係只著重修飾「外在美」
我地深信健康絕對係「由內靚到外」嘅首要條件
所以treatment會著重改善客人嘅「淋巴循環」、「血液循環」及「睡眠質素」

如果想同時改善以上最重要嘅三項
除咗鼓勵客人多運動
我地都建議大家留意「頸脊骨保健」

頭、頸、背部血管同神經都比其他身體部位密集
位置稍有偏差壓住血管同神經
會可以好大件事
偏頭痛、頭痛、失眠、頸肩痛、坐骨神經痛、手腳冰冷/麻痺等等之所以成為「都市病」
其實主要係因為香港上班一族多為白領人士
工作長期使用電腦、低頭使用手機
腰以上筋骨筋肉狀態基本上係冇個合格

唔好以為「揼個骨」、「做下spa」就可以解決問題呀
如果要治本從根源解決問題,記得要由底層骨幹著手
來自台灣嘅樂德福先生係駐Charming Beauty嘅髗脊治療師
獨創《徒手正骨療法》係本店最受歡迎嘅皇牌保健treatment
坊間稱之為「啪骨」
但其實用「正骨」二字更為貼切
解釋大概係「將骨塊調整至正確位置」

原理如下:
/ 人的頭髗骨由無數塊小骨塊及軟骨等軟組織組成,骨與骨或與組織之間其實存在很多骨縫位,就好像地殼板塊一樣,其實沒有一個完全固定的位置。面部肌肉依附著頭髗骨塊框架生長,如果底層面骨不正常,除了面形不平衡不美觀,面部循環及神經也會有阻礙,導致不同皮膚問題及痛症。如想改善,其實可以以恰當手法及力度拉開骨縫,然後將骨塊位置微調。/

首次試做前樂先生會為客人進入免費評估,再建議療程頻密程度及次數。由於客人日常生活習慣(進食、睡姿等等)都會影響效果,療程後期當身體適應面骨變化 效果變得穩定後,我地都建議客人約兩至三星期回來做一次療程「保養」一下。而大部份客人約進行5-10次後,健康及外觀上都已經有明顯效果。

除咗間唔時做保健treatment
改善平日坐姿、睡姿都好重要
所以樂先生除咗獨創《徒手正骨療法》為客人治療
仲一站式引入「亞太整脊醫學會」嘅「液態記憶健康枕(Aqua-Memory Health Care Pillow)
有興趣可以click入連結了解更多!

Aqua-Memory Health Care Pillow(液態記憶健康枕)

《徒手正骨療程》
️⭕️免費檢查及評估,客人可先了解自身問題,再決定是否接受療程
⭕️評估及療程,均由駐美容院髗脊治療師樂德福先生主理
⭕️療程設有「面骨」/「身骨」兩種,設合不同客人需要
– 正骨(面部):頭髗骨,包括眉骨、鼻骨、牙骹、顎骨
– 正骨(身體):頸、肩、胸、腰、盆、腳

歡迎 預約免費檢查及評估

Leave a Reply